ali
veliKÜRATÖR:
Şeyda Çetin ve Ebru Esra Satıcı
Küratör:
Ian Collins
KÜRATÖR:
Selen Ansen
KÜRATÖR:
Deniz Artun
KÜRATÖR:
Hülya Bilgi
KÜRATÖRLER:
Şeyda Çetin, Ebru Esra Satıcı
KÜRATÖRLER:
Catherine Milner, Károly Aliotti
17 Ocak 1969 yılında merhum Vehbi Koç tarafından kurulan Vehbi Koç Vakfı (VKV) eğitim, sağlık ve kültür-sanat alanlarında faaliyet göstermektedir. VKV, yönetimini üstlendiği kurumlar, desteklediği projeler ve verdiği eğitim bursları aracılığıyla Türkiye’nin daha hızlı gelişmesine destek olmayı amaçlamaktadır. Türkiye’nin ilk özel vakfı olan VKV’nin bünyesinde Koç Okulu, Koç Üniversitesi, Amerikan Hastanesi, Sadberk Hanım Müzesi, Arter gibi kâr amacı gütmeyen ve faaliyet alanlarının önde gelenleri arasında sayılan kurumlar yer almaktadır.
Vehbi Koç Vakfı’nın kültür odaklı çalışmalarının başlangıcı, 1980’de Türkiye’nin ilk özel müzesi olarak kurulan Sadberk Hanım Müzesi ile oldu. Bu çalışmaları 1994’te Vehbi Koç ve Ankara Araştırma Merkezi (VEKAM), 1996’da Suna-İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü (AKMED) ve 2005’te Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) olmak üzere Koç Üniversitesi’nin bünyesinde faaliyet gösteren araştırma merkezlerini kurarak sürdürdü. Çağdaş sanat alanında 2007 yılında, 1960’lardan itibaren çeşitli mecralarda üretilmiş eserlerin yer aldığı uluslararası bir koleksiyon başlattı. Koleksiyondaki 1350’yi aşkın yapıt dünyanın önde gelen sanat kurumları tarafından ödünç alınmaya ve farklı coğrafyalardaki sergilerde izleyiciyle buluşmaya devam ediyor. VKV, Türkiye’deki çağdaş sanat üretimini uluslararası platformda desteklemek amacıyla 2008 yılında Berlin’de TANAS’ı açtı, beş yıl devam etmesi öngörülen kurum misyonunu tamamlayarak planlandığı gibi 2013 yılı sonunda kapandı. Çağdaş sanat alanında sürdürülebilir bir üretim ve sergileme altyapısı sunmak üzere 2010 yılında Arter’i hayata geçirdi. 2011 yılında Gölcük’te bölge halkının kültür ve sanat yaşamına erişimini sağlayan Vehbi Koç Vakfı Ford Otosan Gölcük Kültür ve Sosyal Yaşam Merkezi’ni açtı. 2019 yılında açılan Meşher, Vehbi Koç Vakfı’nın bünyesine katılan son kültür kurumu.
Vakfın önemli kültür projelerinden biri, Bizans araştırmalarını daima desteklemiş olan merhum Sevgi Gönül (1938–2003) anısına 2007’den bu yana üç yılda bir düzenlenen Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu. Ayrıca birçok uluslararası serginin sponsorluğunu üstlenmiş VKV, Metropolitan Müzesi’nde Osmanlı sanatı üzerine iki yeni galerinin finansmanını sağlamıştır.
VKV’nin insanların yaşam kalitesinin artırılmasına katkıda bulunan kişi ve kurumları takdir ve teşvik etmek amacıyla tesis ettiği Vehbi Koç Ödülü, üç yılda bir kültür alanında verilmektedir.
Vehbi Koç Vakfı Kurumları
Eğitim
Sağlık
Kültür