KÜRATÖR:
Selen Ansen
KÜRATÖR:
Deniz Artun
KÜRATÖR:
Hülya Bilgi
KÜRATÖRLER:
Şeyda Çetin, Ebru Esra Satıcı
KÜRATÖRLER:
Catherine Milner, Károly Aliotti
Ücretsiz etkinlik
3 Haziran 2023,
10 Haziran 2023
Süre
120 dak.
John Craxton’ın linol baskıyla ürettiği eserlerinden ilham alınan bu atölyede katılımcılar, seçtikleri desenleri linol tabakasına oyacak; ardından farklı renklerde mürekkeplerle çoğaltılan linol baskılar yapacaklar.
Bir grafik baskı sanatı olan linol baskı, en basit tanımıyla linolyum maddesinin oyulup kalıp hazırlanmasına ve boyanan kalıpla baskı yapılmasına denir. Muşambaya benzeyen, plastik gibi bir malzeme olan linolyum kolayca oyulabildiği ve şekil verilebildiği için baskı tekniğinde ahşaptan daha fazla tercih ediliyor.
İki saat sürecek linol baskı atölyesinde, John Craxton’un çalışmalarından ilhamla el yapımı linol baskı kartlar tasarlanacak. Katılımcılar önce, sanatçının çalışmalarından seçtikleri 9 x 13 cm boyutunda çıktılardan bir görseli aynı boyuttaki linol tabakasına aktaracaklar. Linol bıçaklarıyla oydukları bu çizime matbaa mürekkebi ve merdanelerle diledikleri renklerde boya vererek kâğıtlara basacaklar. Bu teknikte sadece yüksek kısımlar kâğıda geçerken oyulan yerler kâğıda geçmeyip beyaz olarak görülecek.
Atölye Yürütücüsü: Özge Enginöz
Özge Enginöz Hakkında
1981’de Balıkesir’de doğdu. 2004-2010 Yıldız Teknik Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi Bileşik Sanatlar Bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde Avusturya ve Bulgaristan’da farklı atölye çalışmalarına katıldı. 2010’da Remo Salvadori’nin “İstanbul’da Yaşıyor Çalışıyor” 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesine katıldı, yine aynı dönemde Almanya’da sanatçı İrene Paetzug ile atölye çalışması yaptı. Valentin Hertweck’in Berlin’deki Gitte Weise Galeri’deki performansına katıldı. 2011-2013’te İstanbul’da Borusan Art Center’da iki senelik atölye programına seçildi. İstanbul’da altı kişisel sergi açtı: Aşk Hasar Kusur: Zamanın Kopuşu (Daire Sanat, 2019), Hasar katsayısı (Krankart Galeri, 2018), Loop? –Dönen dünya –Parçalar ve sorular (Blok Art Space, 2016), Huzursuz ruhlar için... (Artnivo Galeri, 2016), Sanıldığı gibi değil/Not quite as thought (Mixer Galeri, 2013) ve Replik/Catchword (Edisyon Galeri, 2011). 2007’den beri pekçok karma sergiye katıldı; son dönemde katıldığı karma sergilerden bazıları: Senkron: Eşzamanlı Video Sergileri (2021, Daire sanat, İstanbul), Vuslat: Erol Tabanca Koleksiyonu’ndan Bir Seçki (Odunpazarı Modern Müze, Eskişehir, 2019-2020), Blended (Mixer, İstanbul, 2019-2020) ve Nesnelerin Gizli Yaşamı (Evliyagil Dolapdere, İstanbul, 2019). Aynı zamanda, İstanbul’da ve yurtdışında çeşitli konuk sanatçı programları ve atölye çalışmalarında yer aldı. 2021’de İstanbul’da Daire Sanat Açık Atölye Sanatçı Programı’na, 2017’de İstanbul’da Bernhard Cella’nın “Basılı Mekân Olarak Kitap, Konsept ve Basılı Eser Yapma” atölyesine katıldı. Son olarak Napoli’de uluslararası sanat sempozyumuna katıldı. Çalışmalarına İstanbul Beyoğlu’ndaki atölyesinde devam ediyor.