Kültürler Boyunca Kil

Süre

1Gün

 Sempozyum, Türkçe ve İngilizce dillerinde gerçekleştirilecek, her iki dile simültane çeviri yapılacaktır.

The Ceramics Research Centre, University of Westminster işbirliğiyle düzenlenmektedir.

Koç Üniversitesi ANAMED desteğiyle düzenlenmektedir.

Program

I. OTURUM: 14.00–15.30
“Tarih Boyunca Kilin Sürekliliği”
Moderatör: Şeyda Çetin, Küratör (Meşher)
Hatice Adıgüzel, Sanat tarihçisi (İstanbul Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü)
Christie Brown, Sanatçı (Ceramics Research Centre, University of Westminster)
Tessa Peters, Sanat tarihçisi (Ceramics Research Centre, University of Westminster)
Duygu Tarkan, Arkeolog (Koç Üniversitesi, ANAMED)

II. OTURUM: 16.00–17.30 
“Üretim ve Geleneğin Önemi”
Moderatör: Ebru Esra Satıcı, Küratör (Meşher)
Ayşıl Akşehirli, Kukla Tasarımcısı
Zehra Çobanlı, Sanatçı (Anadolu Üniversitesi),
Clare Twomey, Sanatçı (Ceramics Research Centre, University of Westminster)
Yasemin Özcan, Sanatçı  

III. OTURUM: 18.00–19.30
“Kil Pratiğinin Geleceği”
Moderatör: Károly Aliotti, Koordinatör (Meşher)
Ayşe Kurşuncu, Sanatçı (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi)
Phoebe Cummings, Sanatçı (Ceramics Research Centre, University of Westminster)
Orhan Gorbon, Gorbon Seramik Yönetim Kurulu Başkanı

 

Meşher, kil ve seramiği sanatsal bir ifade alanı olarak inceleyen ve güncel pratikler dahilinde bu malzeme ve tekniğe yönelik yaklaşımların çeşitliliğinin altını çizen Kalıpları Aşınca: Mit, Efsane ve Masallarla Avrupa’dan Çağdaş Seramik sergisi kapsamında 8 Kasım’da “Kültürler Boyunca Kil” temalı bir sempozyum düzenliyor. Westminster Üniversitesi Ceramics Research Center (CRC-UK) işbirliği ile düzenlenen ve kil pratiği etrafında ortak bir diyalog başlatmayı hedefleyen sempozyum, üç tematik oturumdan oluşuyor. Her bir oturum farklı disiplinlerden konuşmacıların kısa sunumlarının ardından katılımcı ve izleyiciler arasındaki söyleşilerle devam edecek.

“Tarih Boyunca Kilin Sürekliği” başlıklı ilk oturumda, Türkiye ve Birleşik Krallık’tan örneklerle tarihsel bağlam içinde kil ve seramikle olan ilişkimizdeki farklı bakış açılarının incelenmesi hedefleniyor. Ev içi kullanıma yönelik çanaklar, gömü ve mimari süsleme gibi kil nesneler, önceki kuşakların yaşayış biçimlerine dair birer bulgu olarak müzelerde sergileniyor; insan doğasını daha iyi kavramak üzere bu zengin tarihe başvuran güncel sanatçıları esinlendiriyor ve etkiliyorlar.

Sempozyumun ikinci oturumu olan “Üretim ve Geleneğin Önemi”nde ise Türkiye ve Birleşik Krallık’taki kil ve seramik pratikleri arasındaki kimi benzerlik ve farkların incelenmesi amacıyla tarihsel referans noktalarına değinilecek. Tarihi emsallerde köklenmişlik düşüncesi ve güncel sanatçıların kültürel geleneğin üzerine inşa etme ya da bu kültürün kavramlarını sorgulama biçimlerinin değerlendirileceği oturumda, iki kültür arasındaki potansiyel birtakım sinerji ve takas alanları araştırılacak.

Sempozyumun sonuncu oturumu olan “Kil Pratiğinin Geleceği” başlıklı oturumda, post-kolonyal ve küresel bağlamda kil pratiğindeki güncel gelişmeler tartışmaya açılarak; çok yönlü ve evrensel bu malzemenin genişlemekte olan sahasını geliştirmenin olası yolları incelenecek. Kil ile çalışan çağdaş sanatçıların izleyici katılımı, kamusal projeler, geçici olana ilişkin mefhumlar ve performans ile yeniden yorumlamalarının yanı sıra endüstriyel uygulamalar gibi bu malzemenin toplum ve kültürde kilit bir rol sahibi olmayı sürdürdüğünü gösteren sayısız kullanım yolu konu edilecek.