KÜRATÖR:
Selen Ansen
KÜRATÖR:
Deniz Artun
KÜRATÖR:
Hülya Bilgi
KÜRATÖRLER:
Şeyda Çetin, Ebru Esra Satıcı
KÜRATÖRLER:
Catherine Milner, Károly Aliotti
Ücretsiz etkinlik
Süre
90 dak.
Mecra
Zoom
Mâziyi Korumak sergisi ve Sadberk Hanım Müzesi koleksiyonundan ilham alan bu atölyede, Türkü Şahin katılımcıları farklı kültürlerin modasındaki değişimleri karşılaştırmalı olarak giysinin psikodinamiği ile bir arada düşünmeye davet ediyor.
Atölyede, Osmanlı kıyafetlerinde görülmeye başlayan ve işleme motiflerinde belirgin kırılmalara sebep olan Batı çıkışlı estetik eğilimler ve bu eğilimlerin zamansal niteliği, aynı dönemin Batı kadın modasını özgürleştiren oryantalist etki ile paralel bir biçimde incelenecek.
Katılım ücretsizdir.
Çalışma dili Türkçedir.
Uygulayıcı: Türkü Şahin
*Etkinlik esnasında kayıt alınacaktır ve daha sonrasında Meşher’in YouTube hesabında paylaşılacaktır.
Türkü Şahin
Avusturya Lisesi’nden mezun olan Türkü Şahin, aynı yıl başladığı İstanbul Teknik Üniversitesi ve New York Eyalet Üniversitesi’nde çift diploma moda tasarımı lisans programını 2008’de tamamladı. Bir yıl New York’ta çalıştıktan sonra Türkiye’ye döndü ve 2010’da ilk kez Yeditepe Üniversitesi’nde olmak üzere moda tasarımını endüstriyel tasarım, mimarlık ve kültür tarihiyle bir arada ele aldığı bir moda eleştirisi dersi vermeye başladı. İTÜ ve Bilgi Üniversitesi’nde moda ve endüstriyel tasarım tarihi, disiplinlerarası bir kesişim alanı olarak moda, tasarım antropolojisi gibi dersler veren tasarımcı, 2019’da İTÜ’nün sanat tarihi yüksek lisans bölümünü modanın psikanalizle ilişkisi ve koleksiyon okumalarında psikanalitik yöntem üzerine yazdığı teziyle bitirdi. Ulusal ve uluslararası tasarım haftaları ve bienallerde konuşmalar yapan ve tasarımlarını sergileyen Şahin, bir yandan da tekstil firmalarına koleksiyon ve ürün geliştirme, kişilere ise vücut ve renk tiplerine uygun giyim analizi yaptığı eğitimler vermektedir.