Çatalhöyük’te Bir Gün: Diyorama Atölyesi

Yaş grubu
9 ve üzeri 

Süre
75 dak.

Mecra
Zoom

Bir zaman tüneline girsek ve bundan yaklaşık on bin yıl öncesine yolculuk yapsak, acaba kendimizi nasıl bir gündelik hayatın içinde bulurduk? Nasıl evler, nasıl yemekler ve kıyafetler çıkardı karşımıza? Oyun, eğlence, sanat gibi kavramlar olur muydu bu tünelin içinde?

18 Nisan Dünya Kültürel Miras Günü’nde bu sorulara videolar, hikâyeler ve dijital oyunlar aracılığıyla cevap arıyoruz. Daha sonra Neolitik Çağ’daki gündelik yaşamı tasvir etmek ve “sahnelemek” amacıyla tüm bu öğrendiklerimizi ekran başında birer diyorama üzerinde canlandırıyoruz.

Uygulamalar:
- Canlı anketler eşliğinde kültürel miras sohbetleri, (Web 2.0 Aracı: Wooclap)
- Uygulamalı Web 2.0 araçlarıyla dijital oyunlar (kutucukları çevir, kategorilendir, bulmaca vs.)
- Görsel sanatlar ve atık malzemeleri kullanarak diyorama üretimi. 

Katılım ücretsizdir.
Çalışma dili Türkçedir.
Uygulayıcı: İdil Bilgin

İdil Bilgin
Çocukların boş zaman etkinliği olarak müzelere gitmeyi tercih ettiği, kültür mirasını “el üstünde” tutan bir toplum vizyonuyla hareket eden İdil Bilgin Eğitim ve Kültür Danışmanlığı, bu alanda duygu odaklı bir yaklaşımla çalışır. Çocuklar ile kültürel miras arasında hayat boyu sürecek, güçlü bir bağ oluşturmak amacıyla, konuya yönelik merak, sevgi ve ilgiyi tetiklemeye odaklanır. Bu hedef doğrultusunda disiplinlerarası ve nesne odaklı oyunlaştırma uygulamaları kullanır. Uygulamalar arasında özellikle deneylere, görsel sanatlar ve yaratıcı drama etkinliklerine ve yeni nesil teknolojilere sıklıkla başvurur. Bu yaklaşımla örtüşen etkileşimli çocuk kitapları ve müze kitleri oluşturmanın yanı sıra çeşitli çocuk ve yetişkin atölyeleri uygular.