ali
veliKÜRATÖR:
Şeyda Çetin ve Ebru Esra Satıcı
Küratör:
Ian Collins
KÜRATÖR:
Selen Ansen
KÜRATÖR:
Deniz Artun
KÜRATÖR:
Hülya Bilgi
KÜRATÖRLER:
Şeyda Çetin, Ebru Esra Satıcı
KÜRATÖRLER:
Catherine Milner, Károly Aliotti
Alexis Gritchenko: İstanbul Yılları sergisini özel içeriklerle keşfe devam
Alexis Gritchenko: İstanbul Yılları sergisinde, Gritchenko’nun İstanbul’u ziyaretinden 100 yıl sonra, sanatçının o dönemde ürettiği 150’den fazla eseri, günlüğünün ışığında ilk kez bir araya getirildi. Meşher bu sergi ile izleyicilerin İstanbul’un detaylarında gizli renk ve biçimleri fark ederek şehri yeniden keşfetmesini hedefliyor. Sosyal izolasyon sebebiyle evde kalınan bu son dönemde ise, Gritchenko’nun gözünden 100 yıl öncesinin İstanbul’u, serginin tema başlıkları kapsamında, küratörler tarafından bir video içerik serisiyle anlatılıyor.
Sergi konuşmaları, Meşher’in podcast kanalına taşınıyor
Meşher, Alexis Gritchenko: İstanbul Yılları sergisine paralel olarak planladığı etkinlikleri de dijital ortama taşıyor. Küratörler Ebru Esra Satıcı ile Şeyda Çetin’in yanı sıra serginin danışmanlarından Ayşenur Güler’in sergi üretim süreci ve öne çıkan başlıkları ele aldığı konuşma serisinin ilk bölümü, Meşher’in podcast kanalında. Sergiden görüntülerin eşlik ettiği konuşmanın kaydı ise YouTube kanalında gösteriliyor.
Meşher arşivinden seçkiler YouTube kanalında gösterimde
Meşher’in ilk sergisi Kalıpları Aşınca etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen “Kültürler Boyunca Kil” sempozyumunun kayıtlarına Meşher’in YouTube kanalından ulaşılabilir. Kalıpları Aşınca sergisi sanatçılarından Jørgen Haugen Sørensen’in hayatından 10 yıllık bir kesit sunan Jeg Mener–Jeg Ser adlı film ise mayıs ayı boyunca yine Meşher’in YouTube kanalında yayınlanacak.
Sergi kitapları dijital ortamda
İngilizce ve Türkçe olarak yayımlanan sergi kitapları, Meşher’in internet sitesinde bölümler halinde sanatseverlerin erişimine açılıyor.
Alexis Gritchenko’nun anı kitabı İstanbul’da İki Yıl'dan seçkiler Meşher ekibi tarafından seslendiriliyor
Gritchenko’nun İstanbul deneyimlerini yazıya döktüğü, 1930 yılında Paris’te Deux ans à Constantinople (İstanbul’da İki Yıl) adıyla yayımlanan anı kitabı, sergi için bir izlek niteliği taşıyor. Ressamın işgal altındaki İstanbul’da yaşadığı zor şartlara rağmen hayata ve sanatına olan tutkusundan feyzalan Meşher ekibi, sanatçının anı kitabından seçkiler seslendiriyor. Günlük okumaları, Meşher’in Instagram IGTV kanalında yayında.
Gritchenko’nun anı kitabının Türkçe çevirisi İstanbul’da İki Yıl, Yapı Kredi Yayınları tarafından sergiyle eşzamanlı yayıma hazırlandı.
“Sanatçılar Evde” video içerik serisi ile farklı ülkelerden sanatçıların evlerine çevrimiçi ziyaretler
Meşher, Kalıpları Aşınca sergisi sanatçılarının karantina deneyimlerini her hafta Instagram ve Facebook kanalında paylaşıyor. Sosyal izolasyona rağmen yaratıcılığın, sanat üretiminin ve diyaloğun sürdürülmesi adına, önümüzdeki dönemde sanatçı atölyelerine sanal ziyaretlere devam edilmesi planlanıyor. Sanatçıların kendi objektifinden deneyimleri Instagram IGTV kanalında izlenebilir.
Sanatçı hakkında
Ukraynalı sanatçı Alexis Gritchenko (1883 Krolevets–1977 Vence), 20. yüzyılın başlarında dönemin sanat merkezlerinden biri olan Moskova’da modern sanat akımlarına dahil olur. Burada aralarında avangard ressamlar Kazimir Malevich ve Wassily Kandinsky’nin de olduğu sergilere katılır. Bir sanatçı ve sanat yazarı olarak kitap yayımlayan ve sanat okulunda ders veren Gritchenko, 1917 Ekim Devrimi ve devamındaki iç savaştan kaçarak Kasım 1919’da İstanbul’a gelir. Şehir, 1919–1921 yılları arasında sanatçıya nispeten güvenli bir sığınak olur. Gritchenko 1921’de Paris’e yerleşir, 1924’ten sonra Güney Fransa’da yaşamaya başlar. Paris’teki Salon d’Automne (Güz Salonu) başta olmak üzere, Avrupa’da ve Amerika’da pek çok sergide eserleri yer alır. 1958 yılında New York’ta Alexis Gritchenko Foundation kurulur. 2006 yılında bu koleksiyondaki eserler sanatçının vasiyeti üzerine Ukrayna Ulusal Sanat Müzesi’ne devredilir.
Meşher
Bir Vehbi Koç Vakfı kuruluşu olan Meşher, tarihi araştırmalardan güncel sanata uzanan kapsamlı sergilerinin yanı sıra atölye ve konferans gibi etkinlik serilerine yer veren bir sergi mekânı. Osmanlı Türkçesinde “sergi mekânı” anlamına gelen adıyla Meşher, zamanlar ve kültürler arasında ilham verici bir diyalog zemini sağlayarak, 2019 Eylül’ünden bu yana izleyicileri ağırlamaya devam ediyor. Üç kata yayılan 900 metrekarelik sergi alanı ve etkinlikler için bulunan 100 metrekarelik faaliyet alanı ile Meşher’deki sergiler, ortaçağdan günümüze uzanan geniş zaman dilimi içinde çok çeşitli konulardaki programı, araştırmaya dayalı akademik yönü ve yayınlarıyla bir referans noktası olarak, kültür sanat dünyasına katkıda bulunmaya devam ediyor. İstiklal Caddesi’nde yer alan Meşher’de ziyaret, etkinlik ve sergi turları ücretsiz gerçekleştiriliyor.
Önemli not
Meşher alınan sağlık tedbirleri kapsamında geçici olarak ziyarete kapalıdır. Güncellemeler için web sitemizi ve sosyal medya kanallarımızı takip edebilir, ebültene üye olarak bizden haberdar olabilirsiniz.